Tura MTB Comana

     A venit si sfarsitul lunii august. Pentru tura lunara cu bicicleta departe de agitatia orasului, am ales ca destinatie Rezervatia Naturala Comana. Am tot citit pe site-urile si forumurile de profil ca zona este foarte frumoasa si cu un mare potential pentru MTB. Zis si facut...sambata, 28 august 2010, am plecat, cu bicicletele montate pe masina, spre parcul Comana.

     Rezervatia Naturala Comana este situata la mijlocul distantei dintre Bucuresti si Giurgiu. Ruta aleasa a fost urmatoarea:

  • Bucuresti - E70 (drumul de Giurgiu) - 1 Decembrie - Adunatii Copaceni - Varlaam - Gradistea - Comana.

     Dupa localitatea 1 Decembrie (E70) se trece podul peste raul Arges si se ajunge la un sens giratoriu, unde a 3-a iesire duce spre Adunatii Copaceni. Apare inca de aici semn care indica directia Comana. Se continua pe un drum asfaltat in conditii excelente pe directia Gradistea  - Comana. In Gradistea, pentru directia Comana trebuie virat la dreapta, schimbare de drum indicata printr-un semn pentru Manastirea Comana. Dupa iesirea din satul Gradistea si pana in Comana drumul este intr-o stare mai proasta. Peticit, cu multe denivelari dar nu cratere cum era cu ani in urma.

     La intrarea in satul Comana, ne-am oprit la manastirea Comana, monument istoric, ridicata în timpul lui Radu Șerban (1588) și refăcută de Șerban Cantacuzino (1700).

     In curtea manastirii am intalnit un grup de tineri cu biciclete, care au pornit din acest loc spre padure. Noi, dupa scurtul popas, am continuat cu masina spre intrarea in parc. In centrul satului, pe partea stanga a drumului exista o harta a rezervatiei naturale pe care sunt marcate si cateva variante de trasee cu bicicleta. In aceasta intersectie trebuie virat la dreapta. Dupa cateva rataciri si la indicatiile localnicilor am nimerit si noi drumul cel bun. Langa pensiunea Casa Comana, am gasit un loc bun de a lasa masina. ne-am echipat, am dat jos bicicletele si am pornit spre intrarea in parc. Taxa de intrare este modica, 3 lei. Am mers pe drumul principal, cu pietris, ce duce spre Fantana cu Nuc, pe care insa nu am zarit-o de prima oara. Aici, erau cativa turisti opriti la un gratar si voie buna. Am continuat drept inainte si am ajuns la Cabana Fantana cu Nuc, care nu este deschis publicului, fiind, de fapt, resedinta padurarului.

     Am luat-o pe drumul din stanga, intr-o urcare medie. Am mers cum ne-a dus drumul pana cand am ajuns intr-o deschidere, poiana sa-i zicem. Aici am decis sa ne intoarcem. O problema majora care s-a ivit si nu am prevazut-o din Bucuresti a fost atacul tantarilor. Daca te opreai, cel putin 10 tantari erau in jurul tau. Un spray contra tantarilor ar fi fost tocmai bun. Am iesit apoi in drumul forestier principal ce taie padurea si am luat-o spre stanga. Apoi am intrat din nou in padure, am iesit din padure si am ajuns in sat...care sat? Comana, dupa o discutie cu o localnica. Am urmat indicatiile si am ajuns chiar de unde am plecat, intrarea in parc. Aflati aici, am decis sa ne intoarcem la Fantana cu Nuc, mai ales ca nu o vazusem.

   

     La Fantana cu Nuc ne-am potolit setea si am decis ca e timpul sa ne intoarcem in oras. A fost o iesire pe cinste, 22 de km, intr-o zi caniculara, la adapostul padurii Comana. Zona are un potential imens, exista o gramada de drumuri secundare prin padure si se pot face o gramada de trasee. In urma discutiei cu o doamna de la Fantana cu Nuc, problema este ca s-a facut prea multa publicitate zonei, inainte sa se construiasca efectiv ceva in zona: nu exista nicio pensiune deschisa publicului, doar o doamna care vinde racoritoare si bere pe o masuta langa Fantana cu Nuc. Nu exista marcaje de bicicleta in padure (desi pe harta din centrul satului erau marcate). Dar cred ca lucrurile se vor schimba intr-un an, doi. Foarte probabil sa se si poata inchiria biciclete in zona.

distanta

22 km

timp efectiv

2:03:39

viteza medie

10.42 km/h

viteza maxima

44.33 km/h

     INFORMATII UTILE:

  • www.comanaparc.ro - site-ul oficial al Rezervatiei Naturale Comana (tarife, informatii despre parc).
  • Sambata, Duminica si de sarbatorile legale, RATB pune la dispozitie autobuze pentru 9 trasee ecumenice in jurul Bucurestiului. Unul dintre trasee este la Manastirea Comana si Parcul Comana. Mai multe detalii aici.