Tura MTB Surlari - Snagov

     Toamna 2010 anului 2010 s-a dovedit a fi foarte frumoasa si calda. Pentru a ne bucura pe deplin de soare, la sfarsitul lunii octombrie am organizat o noua iesire cu bicicletele in zona Manastirii Caldarusani. De data aceasta am avut in plan sa ne plimbam prin padurile Surlari si Snagov.

     Duminica dimineata, am pregatit bicicletele de drum, am montat suportii pe masina, si am plecat spre Manastirea Caldarusani. Ruta aleasa a fost si de data aceasta:

  • Cartier Colentina (Strada Andronache) - Voluntari (DJ 200) - Stefanestii de Jos - Dascalu - Moara Vlasiei - Manastirea Caldarusani (DJ 101C).

     Mare greseala...drumul s-a dovedit a fi o mare bataie de joc. In urma cu o saptamana, in apropiere de localitatea Dascalu, carosabilul pe o distanta de 4-5 km era decopertat de stratul de asfalt. Si atunci se mergea mai greu si exista pericolul sa te trezesti cu o piatra in parbriz. Dar am crezut ca intr-o saptamana se va remedia problema si drumul va fi reasfaltat.
     Nimic mai FALS!! Drumul a fost si mai prost. Aceeasi parte de carosabil era acum acoperita cu pietris. Nu se mai putea circula cu mai mult de 15-20 km pe ora. Drumul era denivelat si pietrele zburau usor in toate directiile. Nu mai zic de cate un istet care se trezea sa-i "dea blana" pe portiunea asta.
     Ca ruta alternativa, recomand Bucuresti - Soseaua Pipera - Tunari - Moara Vlasiei - Caldarusani. La aceasta ruta am apelat si noi pentru drumul de intoarcere.

     Am ajuns la Manastirea Caldarusani, am parcat masina, am dat jos bicicletele si am pornit la drum. La manastire ne-am intalnit cu alti 2 biciclisti aflati in trecere. Noi am iesit din curtea manastirii si am mers spre Padurea Surlari. Un drum lat, plin de frunze cazute din copaci si un peisaj superb de toamna. La mijlocul drumului ne-am intersectat cu un drum de pietris, intens circulat de camioane ce veneau de la statia de betoane de langa autostrada Bucuresti - Ploiesti.

 
 

     La capatul Padurii Surlari am facut dreapta si ne-am indreptat spre santierul autostrazii Bucuresti - Ploiesti. Eram curios sa vad care era stadiul proiectului. Era pus doar pietrisul pentru inaltarea zonei de rulare. Am facut dreapta si ne-am indreptat spre statia de betoane. Aici, am facut stanga si am intrat in Padurea Snagov.

     Padurea Snagov are farmecul ei aparte. Este mult mai deasa si din loc in loc cate un luminis pune evidenta frumoasele culori ale toamnei. In cele din urma am ajuns in satul Snagov. Aici se muncea pe branci la asfaltarea principalului drum ce strabate localitatea: trotuarele terminate, bordurile puse, sistemul de canalizare finalizat. Se muncea sustinut la asfaltarea drumului.

     Am trecut sa vedem si lacul Snagov. Tot aici am facut si primul popas al zilei pentru hidratare si energizare. Nu mica ne-a fost mirarea sa ne intalnim cu o prietena care plecase intr-o tura scurta cu bicicleta in zona. Am continuat drumul de intoarcere spre Caldarusani in noua formula de 3 oameni.

     Cu noua ora de iarna, s-a inserat mai devreme. Astfel, drumul spre Caldarusani s-a facut intr-un ritm mult mai sustinut. Am trecut prin Gruiu, am am ajuns in Lipia, unde am facut dreapta spre Manastirea Caldarusani. Am ajuns chiar la apus. Un sfarsit frumos de zi si de tura.

      
 
 
 

distanta

31.87 km

timp efectiv

2:25:37

viteza medie

13.13 km/h

viteza maxima

47.99 km/h