Tura MTB Sitaru - Baraj Dridu

     Iarna tot intarzie sa apara si pentru sfarsitul de saptamana 13-14 noiembrie s-au anuntat, din nou, temperaturi ridicate. Un nou prilej pentru o iesire de o zi la marginea Bucurestiului. Dupa ultimele 2 ture la padure, am decis sa facem o drumetie in jurul unui lac. Destinatia aleasa a fost lacul Dridu.

     Acumularea Dridu, de pe cursul raului Ialomita, a fost construita in perioada 1979 - 1985 si a fost data in folosinta, provizoriu, in 1986, si definitiv in 1988. Localitatile apropiate sunt orasul Fierbinti-Targ si comuna Dridu. Lacul de acumulare Dridu are ca principale functii: sursa de apa pentru irigatii si control al cursului de apa pentru atenuarea viiturilor. In vara acestui an, la 8 baraje s-au inceput lucrari de consolidare, deoarece se considera ca nu prezinta siguranta in exploatare. Printre acestea si Barajul de la Dridu.

     Situatia barajului nu am stiut-o la momentul pregatirii turei. Astfel ca am avut parte de o "mica" surpriza la fata locului: o intindere de buruieni si iarba acolo unde ar fi trebuit sa fie lacul de acumulare.

     Sambata dimineata am plecat cu o mica intarziere spre localitatea Sitaru. Am ales ca punct de pornire, Manastirea Sf. Nicolae Balamuci (Sitaru). Ruta aleasa a fost urmatoarea:

  • Bucuresti - Soseaua Pipera-Tunari - Tunari - Dimieni - Moara Vlasiei - Gradistea - Sitaru (DJ 101)
      Am ajuns la manastirea izolata in padure, am pregatit bicicletele si dupa o scurta vizita in curtea locasului de cult am pornit la drum. Am reintrat pe drumul judetean 101 si am continuat spre Fierbinti-Targ.

     Dupa ce am trecut de sensul giratoriu ("la troita"), am ajuns la o intersectie unde drumul judetean continua la drepta. Noi am mers inainte spre localitatile Fierbintii de Sus si Fierbintii de Jos. Aici am descoperit ca tura noastra nu va mai avea parte de niciun lac. Acesta fusese secat de mai bine de 6 luni pentru lucrarile de consolidare. Am trecut podul peste raul Ialomita si am continuat apoi la drepta pe camp. Am facut si un scurt popas langa o fantana construita in 1938.

     Dupa putin timp am ajuns in comuna Dridu. Am continuat prin localitate si am ajuns la baraj. Am putut observa starea avansata de degradare a acestuia si necesitatea unor lucrari de consolidare. Din pacate nu am remarcat un ritm prea sustinut al lucrarilor. Zona era cam pustie. Doar cativa maidanezi care ne-au dat tarcoale pentru putina mancare.

      Pentru a nu ne prinde noaptea pe drum, am hotarat sa ne intoarcem spre Manastirea Sitaru. De la baraj am continuat asfalt, pe drumul judetean 101. Am trecut de Fierbinti-Targ si am ajuns in Sitaru. Pana la urma, cea mai frumoasa intindere de apa a zilei a fost fasia de apa de langa manastire care, in luminile apusului, ne-a permis sa zicem ca am avut parte si de putina apa pentru o tura ce s-a vrut a fi turul lacului de acumulare Dridu

     Am ajuns la masini in timp util. Am montat repede bicicletele pe suporti si am pornit pe drumul de intoarcere spre Bucuresti. In scurt timp s-a si innoptat. Lasand la o partea dezamagirea cauzata de lacul Dridu secat, tura de sambata, 13 noiembrie, a fost una reusita. Drumurile de tara, vremea excelenta si pedalatul alaturi de prieteni au garantat succesul unei dupa-amieze de toamna tarzie.

distanta

34.17 km

timp efectiv

2:19:06

viteza medie

14.74 km/h

viteza maxima

45.66 km/h