Tura MTB Tancabesti - Ciolpani

     Probabil ultimul sfarsit de saptamana cu vreme mai calda in jurul Bucurestiului. Moment prielnic pentru o tura finala in acest an, in nordul capitalei. Am organizat o tura in jurul lacului Tancabesti, apoi am mers prin Padurea Ciolpani, pentru ca, la sfarsitul zilei, sa trecem si pe la Manastirea Tiganesti.

     Vremea pentru ziua de 20 noiembrie s-a anuntat mult mai frumoasa. Ploaia de dimineata nu m-a facut sa ma razgandesc. Am pus bicicletele pe masina si am pornit la drum. Ruta aleasa a fost urmatoarea:

  • Bucuresti - Mogosoaia - Buftea (DN 1A) - Butimanu - Lucianca (DJ 101B) - Peris  - Tancabesti (DN 1)

     Am ales varianta ocolitoare, pe DN 1A, mai libera, dar care este si un pic mai lunga. In dreptul localitatii Lucianca am virat la dreapta pe drumul judetean 101B spre Peris. In dreptul localitatiilor Lucianca si Niculesti drumul se prezinta intr-o stare foarte proasta, mare atentie celor cu garda jos: multe gropi si denivelari. Din dreptul localitatii Peris situatia devine mult mai buna.

     Am intrat pe DN1, in directia Bucuresti si am parcat masina, imediat pe dreapta. Am luat bicicletele si am plecat la drum. Traseul propus a avut in vedere: lac Tancabesti (vezi zona 1 pe harta) - localitatea Peris (zona 2) - soseaua asfaltata spre sat Balteni (zona 3) - drum prin padurea Balteni - Ciolpani (zona 4) - marginea padurii (zona 5) - DJ 101B, spre DN1 (zona 6) - DN 1 Tancabesti - Ciolpani (zona 7) - Manastirea Tancabesti (zona 8).

     Am virat la dreapta spre lacul Tancabesti. Zona este foarte frumos amenajata: cosuri de gunoi la tot pasul, un restaurant cu specific pescaresc, foisoare si adaposturi special amenajate pentru pescari. Pedalatul a fost o placere in jurul lacului mai ales ca iesise si soarele.

 

1 Lac Tancabesti

     Am trecut pe malul sudic al lacului si am continuat drumul spre Peris. Dupa cateva indicatii, am pedalat spre satul Balteni, ascuns in centrul padurii Ciolpani. Aici, dupa ce am ajuns la calea ferata de la iesirea din localitate, mi-am dat seama ca ne-am ratacit de la traseul propriu-zis. Pe drumul ce leaga Peris de Balteni se afla si intrarea in domeniul Scrovistea. Aici, accesul este restrictionat. O parte din padure este inchis avizitatorilor. Asa ca ne-am continuat drumul in padurea din  stanga domeniului.

     Palatul Scrovistea, o constructie princiara spectaculoasa, a intrat in proprietatea Casei Regale a Romaniei, fiind locuit de dinastia de Hohenzolern, apoi a fost confiscat de comunisti si transformat intr-o resedinta opulenta si intangibila a familiei Ceausescu. Palatul este acum parte a patrimoniului de protocol al Romaniei si a fost temporar deschis publicului spre vizitare.

 

3Sat Balteni

   

4 Padurea Balteni - Ciolpani

     La capatul padurii am ales sa continuam drumul pe o ingusta alee asfalta. Aceasta duce catre casa unor crescatori de albine. Aici am intampinat ceva probleme cu cainii din jurul casei. Stapanul lor ne-a ajutat si ne-a indicat drumul spre satul Balteni. Am iesit apoi la marginea padurii si am pedalat spre nord. Am ajuns din nou in Balteni si de aici ne-am intors in Peris. Am virat la stanga pe DJ 101B. Am iesit la DN 1, am traversat si am mers spre Ciolpani.

  

5 La marginea padurii...

     Destinatia finala era Manastirea de la Tiganesti. Deja dupa ora 16 se lasase frigul. Sunt 2 cai de acces la manastire: prima pentru acces auto, ocolitoare prin padure si cea de a doua pentru acces pietonal sau  cu bicicleta. Noi am facut o bucla care sa cuprinda ambele variante.

     Pe malul lacului Scrovistea (Balteni) se afla complexul medieval care include Manastirea Tiganesti. Construita initial in secolul al XVII-lea si reconstruita in 1812, aceasta manastire de maici mai pastreaza astazi: doua biserici, renumitele ateliere de tesut ale calugaritelor si o casa de oaspeti, care gazduieste o valoroasa colectie de obiecte vechi de arta si religioase.

   

8  Manastirea Tiganesti

     La manastire am facut un scurt popas. Putina hidratare si energizare si mult frig ce s-a instalat in tot corpul. Era trecut de 16:30 si se lasase frigul. Abia daca mai imi simteam degetele. Am plecat la drum deoarece nu vroiam sa ne prinda intunericul pe DN1, mai ales ca nu aveam nici lumini si nici haine reflectorizante. Din fericire, dupa un pedalat in forta, am ajuns la timp la masina. Am fixat bicicletele si am plecat spre Bucuresti, pe DN1. O noua tura frumoasa, poate ultima pe acest an. A fost o toamna superba si am reusit sa ne bucuram de cateva ture placute in apropiere de Bucuresti.

distanta

47.54 km

timp efectiv

2:51:51

viteza medie

16.59 km/h

viteza maxima

46.73 km/h

 

LEGATURI UTILE: