Exploratori printre ruine - Gradistea - Maineasca

     Primul sfarsit de saptamana cu soare si temperaturi ridicate pe anul 2011, prima ocazie de o tura frumoasa in jurul Bucurestiului. De data aceasta, am participat la o tura organizata de Ovidiu si Bogdan (Romania pe 2 roti) denumita Exploratori printre ruine. Punctul de intalnire a fost Parcul Plumbuita, la ora 9:30. 
 

     La ora 10:00 am pornit la drum. Am mers spre interesectia cu Fundeni si de aici pe strada Andronache spre Voluntari si Stefanesti de Jos. Am continuat pe DJ 200 trecand prin localitati ca Dascalu sau Gagu. La rulat destul de sustinut, cu o viteza medie de 17 km/h pana la intrarea in Gradistea. In continuare, portiunea de drum de la iesirea din Stefanesti si Dascalu (pana la statia de betoane) se afla intr-o stare groznica. A fost portiunea de off-road a turei de duminica.  

     La Gradistea s-a aflat primul obiectiv al zilei, conacul Hagi Tudorache. Acest conac din Grădiştea, jud. Ilfov se afla situat pe malul de sud al lacului Căldăruşani. Acesta este o clădire de la sfarsitul sec al XIX-lea (1896). Din pacate nu se afla pe lista monumentelor istorice, fiind intr-o stare extrem de avansata de degradare.

     Familia Tudorache a deţinut, printre altele şi Pasajul Comercial Lipscani – Gabroveni (cunoscut în prezent sub denumirea de Hanul Gabroveni).

     Din Gradistea ne-am intors in localitatea Gagu. De data aceasta, am scazut nivelul de pedalare si am ramas putin in spatele grupului. Ne-am regrupat in Gagu la intersectia cu DJ 402. De aici, am mers spre satul Petrachioaia si de aici spre conacul din Maineasca, cel de-al doilea obiectiv al zilei. In Petrachioaia, la interesectia cu DJ 200A, Bogdan ne-a asteptat sa ne arate calea spre conac. Multumiri pe aceasta cale.

     Am inteles ca ultima utilizare a conacului a fost ca unitate militara, poate de aceea nu prezinta detalii de arhitectura ca primul conac. Si acesta este lasat intr-o stare avansata de degradare.

     Dupa sesiunea foto a conacului si a imprejurimilor, am stat sa ne odihnim. Vremea a fost superba, iar soarele asigura o temperatura optima sa lenevesti pe iarba. Dupa ora 16:00 am decis sa ne intoarcem acasa. Ne-am intors in Petrachioaia si de aici pe DJ 200A prin Afumati - Voluntari - Bucuresti. Din Afumati, drumul a devenit foarte circulat, iar multitudinea de TIR-uri a asigurat un pedalat nu tocmai placut.

     Multumiri celor care au initiat aceasta iesire si felicitari participantilor. A fost o zi de duminica foarte frumoasa si o atmosfera placuta de pedalat.

 

distanta

77.05 km

timp efectiv

5:09:01

viteza medie

15.01 km/h

viteza maxima

34.91 km/h