Triatlon - Sfanta Ana - 900m inot, 24km MTB, 6 km alergat

     Am trecut cu bine si peste primul meu triatlon, Saint Ana Lake Exttera Triathlon de la Baile Tusnad. Pentru mine au fost 75 km de bicicleta, 900 m de inot si 6,2 km de alergat.

     Pana la Baile Tusnad am fost cu trenul. Vineri, la ora 11:10 am plecat din Gara de Nord cu IR 1645. Trenul nu a avut vagon de biciclete si nici nu era supraetajat. De aceea, m-am urcat in ultimul vagon. Calatoria a fost foarte placuta, compartimentele fiind dotate cu aer conditionat. Pentru bicicleta am mai platit 10 lei la controlor si eliberandu-se un compartiment dupa Ploiesti am primit acceptul de a lua bicicleta alaturi de mine. Dupa 4 ore am ajuns in Baile Tusnad.

     Am coborat, am indreptat ghidonul si am plecat in cautarea pensiunii Csomad la care facusem rezervare pentru 2 nopti. Dupa mai mult de 1 km de pedalat am ajuns la pensiune. Am vorbit cu doamna de la receptie si in scurt timp am primit si camera. Conditiile au fost bune. Am lasat rucsacul in camera si am plecat sa explorez imprejurimile. Nu mica mi-a fost mirarea cand mi-am dat seama ca pensiunea Csomad se afla chiar langa Hotel Fortuna, cartierul general al organizatorilor concursului de Sambata.

     Am luat pranzul la Fortuna, mancarea a fost foarte buna dar preturile destul de piperate. Am plecat apoi spre centrul statiunii. La intersectia cu drumul de gara am vazut si indicator catre lacul Ciucas. Am coborat si am ajuns in scurt timp pe malul acestuia. Foarte frumoasa priveliste, dar locul a fost lasat in paragina, foarte multe gunoaie si se observa ca zona nu prea este ingrijita. Am urcat apoi pe langa cimitir si am ajuns la Hotelul Tusnad. Aici, am gasit singurele magazine mixte si am facut cateva cumparaturi.

     Am pornit apoi pe drumul de intoarcere catre Hotel Fortuna, era deja ora 18:30 si la 19:00 era anuntata pe site predarea kiturilor de participare. Pe drum am trecut si pe langa standrul mezotermal din localitate, abandonat de cativa ani. Pacat...Probabil ca arata bine in perioada sa de glorie. Sper ca pe viitor sa se gaseasca oameni interesati sa resurciteze si acest loc.

     Pe drum am oprit si la Petrom in cautarea unui ulei de gresare a lantului, din pacate, in graba plecarii de dimineata am uitat sa arunc in rucsac si uleiul de lant. Din pacate nu am gasit.

      La 19:20 am iesit din casa si m-am indreptat spre Fortuna pentru a ridica pachetul. Cand am ajuns ni s-a spus sa mai asteptam ca mai dureaza un pic organizarea. Deja lumea a inceput sa se stranga in parcarea din fata hotelului si ce a urmat pot considera un prim punct negativ pentru organizatori. S-a dat drumul la ridicarea pachetului, dar la fiecare persoana s-a stat si s-a verificat pe niste liste plata prin virament bancar. Coada a avansat foarte greu, am stat vreo 30 de minute pentru vreo 15 oameni in fata.

     La ora 6:30 m-am trezit, mi-am luat echipamentul si pe bicicleta am plecat spre Lacul Sfantul Ana, locul de start al concursului. Au fost 25 de km, predominat urcare, pe un drum foarte frumos...si prost. Din localitatea Bixad, accesul spre lac se face pe drumul judetean 113, aflat intr-o stare proasta, multe gropi, pe alocuri doar pietris sau piatra cubica. Dupa 1 ora si jumatate am ajuns la start. A fost un efort destul de mare pe care l-am resimtit apoi pe ultima parte a probei de bicicleta si a celei de alergare.

     Atmosfera dinaintea concursului a fost foarte agreabila, mi-am parcat bicicleta in zona de tranzit si mi-am pregatit echipamentul pentru probele de bicicleta si alergare. Temperatura apei a fost de 26 de grade si ca urmare costumul de neopren a fost interzis.

     La ora 10:00 a avut loc o sedinta tehnica in care s-au recapitulat inca o data regulile jocului, cum trebuie facuta tranzitia, cum trebuie procedat in cazul cipului de masurare a timpului etc.

Ora 11:00 START

     Startul la proba de inot s-a dat din apa. Fiind la primul meu concurs m-am asezat cat mai in spate si in lateral. Chiar si asa, am fost prins intr-o usoara busculada la inceput, care m-a scos din ritmul meu de a inota si a respira. Asadar, prima tura de 450 de metrii am facut-o mai mult bras, pentru a ma simti confortabil. Inca din start, au fost vreo 2 abandonuri, 2 concurenti cerand suport barcii de interventie. Am inceput sa ne rarim si am putut si eu sa inot in ritmul meu. Lipsa antrenamentului in ultima luna s-a putut observa rapid: 26 de minute pentru 900m. Pe de alta parte, Razvan Florea, campionul roman, a avut un timp de numai 11 minute!

     Am terminat cu bine proba de inot, m-am intors cat am putut de repede in zona de tranzit, m-am echipat si apucand de bicicleta m-am indreptat spre iesire. Am pornit apoi pe traseul de 24 de km. Dupa bariera, a urmat o urcare destul de grea, pe asfalt, si la inceput nu am putut face fata. Putin push-bike, niste gel-uri si multa apa mi-au permis sa-mi revin dupa proba de inot si sa-mi regasesc fortele pentru pedalat. Traseul de bicicleta mi s-a parut excelent, foarte variat, coborari tehnice, urcari destul de grele, si pe alocuri cu push-bike. Eram cam obosit dar am tras de mine sa scot un timp decent. Punctul de alimentare a venit abia la km 15 dar m-am bucurat teribil: apa si multe portocale m-am ajutat sa-mi recastig fortele. Am ajuns cu bine la final, 24 de km in 2 ore si 37 de minute.

     Am lasat bicicleta si am pornit pe traseul de alergare. Ce a urmat a reprezentat momentul critic al zilei. Nu am alergat pe sosea, ci am taiat drumul auto pe poteca turistica aproape in 4 labe. Oboseala acumulata s-a spus cuvantul. Picioarele nu mai tineau cu mine. M-am oprit am luat ultimul gel pe care il mai aveam si am decis sa continui...era pacat sa renunt chiar acum. Si intr-adevar, dupa aceasta portiune de la inceput de urcus extrem, a urmat un traseu superb de alergat, prim padure. 6,2 km in 57 de minute.

Ora 15:00 FINAL

     Am terminat! Bucurie mare dupa primul meu triatlon incheiat cu bine in 4 ore, asa cum imi propusesem la inceput. Am luat gulasul de la cortul Fortuna si m-am tolanit pe iarba la umbra.

Ora 18:00 PREMIEREA

     La ora 18 a avut loc premierea castigatorilor la fiecare categorie: feminin, masculin si stafete. Felicitari tuturor pentru efortul depus intr-o zi de sambata extrem de calda.

     M-am urcat pe bicicleta si cu push-bike am mers pana sus, la zona corturilor. De aici, cu un ultim efort am inceput sa pedalez, desi genunchii dadeau semne de slabiciune. Dar ce a urmat a fost de vis: aproximativ 15km de coborare cu o viteza medie de 40 de km pe ora si pe alocuri peste 55 de km pe ora. A meritat tot efortul de dimineata. In scurt timp am ajuns in Bixad si apoi pe drumul national m-am indreptat spre Baile Tusnad. Au mai fost vreo 5 km de urcus anevoios dar am ajuns cu bine acasa.

     Duminica dimineata, am plecat cu trenul IR 1648 la ora 4:11 si dupa 8:15 am ajuns in Bucuresti. A urmat o zi de somn si de recuperare, dar tot efortul a meritat din plin.

     Triatlonul de Sfanta Ana a fost un concurs international, cu aproximativ 360 de participanti din Romania, Ungaria si Franta inscrisi la proba de individual sau la stafeta.

- sfarsit -