Weekend la Roma

      Vineri, 19 martie, la ora 14:45 ajungem la aeroportul Aurel Vlaicu. La ora 16:45 decoleaza cursa Blue Air pentru Roma, aeroport Fiumicino. Cum a fost primul zbor cu avionul, nu au lipsit micile patanii.

      O prima problema ne-a fost cauzata de agentia de turism care nu ne-a inclus si cate un bagaj de cala pentru fiecare persoana, asa cum era oferta Happy Day (26 noiembrie 2009) a celor de la Blue Air. Norocul a fost ca 3 dintre noi au avut bagaje de mana si am fost nevoiti sa platim doar 20 de euro pentru un bagaj de cala. Fireste ca nu am realizat ca am in rucsac recipiente de peste 50 ml decat in momentul verificarii de la imbarcare. Am fost nevoit sa le las la bagajul cala. Am observat astfel impolitetea si agresivitatea personalului de pe Aeroportul Baneasa.

      Toate bune si frumoase, am trecut si peste acest episod si au venit autobuzele care ne-au transportat la aeronava Boeing 737. Ne-am asezat pe scaune si ne-am pregatit de decolare. Ma asteptam la o desprindere mai brusca de la sol dar, am constatat ca decolarea s-a facut foarte lin. Zborul a decurs fara probleme si dupa 1 ora si 40 de minute am aterizat pe aeroportul Fiumicino, din Roma. Aeroportul este foarte aerisit si foarte bine organizat. Am asteptat circa 30 de minute sa ne recuperam bagajul de cala. De la aeroport am luat trenul (Leonardo Express) catre gara Termini din Roma. Pretul unei calatorii este de 11 euro de persoana. Dupa aproximativ jumatate de ora am ajuns la gara Termini.

      Alora! Deja se innoptase. Ne-am cazat la Hotel Esquilino. Pana am reperat intrarea ne-am invartit de vreo 2 ori in jurul cladirii. Din pacate, domnul de la receptie nu stia alta limba decat cea italiana. Problema a fost ca pe o hartie eram trecuti doar cu o camera. Ne-a explicat ca a fost o neintelegere si ca se va rezolva. In cele din urma, am primit doua camere, am lasat bagajele si am plecat sa cautam ceva de mancare. Am pornit in cautarea unui Mc. Am luat-o pe Via Cavour dupa indicatia localnicilor dar,... am luat-o in directia gresita. Ajunsi la o intersectie, am observat o cladire mare, luminata ce aducea putin cu Colosseum-ul. Ne indreptam spre cladire si surpriza, era chiar Colosseum-ul. Ne-am intors si am continuat plimbarea pe Via dei Fori Imperiali si am ajuns la ruinele Forumului lui Traian. Astfel am ajuns din prima seara la Columna lui Traian.      Dupa o scurta sedinta foto, ne-am indreptat spre Piazza Venezia unde se afla monumentul Altare della Patria. Din Piazza Venezia am trecut pe langa Mercati Traiani si ne-am indreptat pe Via Nazionale, unul din principalele bulevarde din Roma turistica. Am ajuns la Piazza Republica si am gasit un restaurant Mc deschis. Nu mare ne-a fost mirarea sa intalnim niste conationali cu care sa nu fii prea mandru sa imparti aceeasi incapere.

SAMBATA

      A doua zi, ne-am indreptat pe jos catre Piazza di Spagna, locul de intalnire pentru cele 3 tururi gratuite oferite de cei de la RomeFreeTour. Principiul turului gratuit este urmatorul: timp de 1 ora si jumatate te plimbi prin principalele zone de atractie, ghidul iti ofera cateva informatii, unele amuzante si mai putin cunoscute. La sfarsit, fiecare lasa cat considera de cuviinta. De exemplu, la 4 oameni am lasat 10 euro pe tur.
      Prima zi a avut ca tema, Vaticanul. Din Piazza di Spagna ne-am indreptat spre Piazza San Pietro din Vatican. Ce merita mentionat este ca in centru, italienii care cumpara imobile sunt obligati sa pastreze micile magazine de la parter: de exemplu, o macelarie.

 

 

      Marmura rosie este foarte valoroasa, am aflat ca ar fi chiar mai scumpa ca aurul. Este foarte rara, originara din Egipt iar in Europa se mai gaseste la mormantul lui Napoleon din Paris, Les Invalides.

      Am ajuns si la Castelul Sant'Angelo. Initial, a fost un mausoleum in cinstea imparatului roman, Hadrian. Baza circulara a castelului a ramas intacta pana in prezent.


      La sfarsitul turului ne-am oprit la Vatican. Pentru a vizita muzeul fara a mai pierde mult timp la bilete (30 minute - 1 ora) recomandam achizitionarea biletelor online. Castigul de timp primeaza in fata unui pret un pic mai mare.DUMINICA
 


      Duminica dimineata, am vizitat biserica Santa Maria Magiore, care era situata chiar in piata unde se afla si hotelul nostru. Cateva suveniruri si am pornit iar la drum, spre Piata Spaniei. La ora 12:00 incepea turul dedicat Colosseumului si Forumului Roman. In aceea zi, in Roma s-a desfasurat si Maratona di Roma.

 

 

     Ceea ce este neplacut in Roma este luarea unei mese in oras. Indiferent ca este vorba de un bufet de la coltul blocului sau de un restaurant cu pretentii, trebuie avuta mare grija la taxa de masa care se percepe la sfarsit. De multe ori aceasta regula nu este afisata clar si te poti trezi la sfarsit cu 2-5 euro de persoana in plus fata de ce ai consumat.

     Am decis sa cautam un restaurant cat mai frumos, nu foarte scump si care sa afiseze explicit taxele percepute. Norocul a fost ca am gasit localul foarte aproape de hotel, taxa de masa inclusa din start in meniu si preturi acceptabile. Restaurantul era foarte spatios si destul de aglomerat. Mancarea a fost foarte buna si servirea asemenea. A fost o seara de duminica tare reusita.
     
LUNI

     In ceea de a treia zi, am avut parte de ceva inedit: Cripta Capucini. Pentru amenajarea celor 6 incaperi au fost  folosite oasele a 4000 de calugari capucini.

     Am urcat apoi pe cupola basilicii San Pietro din Vatican. Efortul de a urca cele aproximativ 500 de trepte a fost rasplatit pe deplin. Panorama asupra Romei este absolut superba..

     La ora 16:00 din Piata Spaniei am plecat in cel de-al treilea tur ghidat. De data aceasta, s-a abordat centrul orasului: Fontani di Trevi, Panteonul (singura cladire din perioada romanilor pastrata aproape 100% pana astazi), Piazza Navona.

 

 

     Seara, am vizionat un film 5D, Time Elevator, cu reconstructia Romei. Spectacolul dureaza 45 de minute si se tine intr-o sala ca de cinema aflata pe Via dei Sisti Apostoli. Te asezi pe un scaun tip parc de distractii,  cu bara  in fata, casti pe urechi, iar pe un ecran panoramic se proiecteaza un film cu istoria Romei din antichitate pana in zilele noastre. Strada pe care se afla Time Elevator se desprinde din Via del Corso.
    
MARTI

     Marti a fost o zi mai lejera. Pe seara am avut programat zborul de intoarcere in Bucuresti. Am decis sa ne plimbam in Parcul Pincio din Roma.  Ajunsi in Piazza del Popolo, am descoperit intamplator un muzeu tare interesant, cu recontructia principalelor inventii ale lui Leonardo Da Vinci: Da Vinci - The Genius.
  

     Am urcat apoi spre Parcul Pincio. Initial, am vrut sa inchiriem un tandem, dar din motive tehnice am renuntat si am luat 2 biciclete normale. Parcul este destul de mare, dar nu m-a impresionat deoarece are un aspect neingrijit.

     Ne-am intors pentru ultima data in Piazza di Spagna. O pizza si o inghetata si...ciao, Roma! Ne-am intors la hotel, am luat bagajele si am pornit cu trenul spre aeroport. Zborul de intoarcere s-a remarcat prin turbulente in ceea mai mare parte.
    
     In concluzie, capitala Romei ne-a impresionat prin multitudinea de atractii. Este nevoie cel putin o saptamana pentru a putea vizita linistit atat principalele muzee si vestigii arheologice, cat si strazile mai putin cunoscute, restaurantele ieftine dar cu mancare excelenta, magazinele de pe Via del Corso, Via Nazionale etc.
   
INFORMATII UTILE:
     
www.hotelesquilino.it - hotel de 3 stele, situat in Piata Esquilino, langa catedrala Santa Maria Magiore,
                               foarte aproape de Gara Termini

cost

3

camera

3

personal

2

atmosfera

3

amplasament

4

TOTAL

3

 

www.aboutroma.com - informatii utile pentru vizitarea Romei: acces aeroport, program muzee etc.

www.vatican.va - Muzeul Vatican, achizitionare bilete online

www.romefreetour.com - tururi ghidate gratuite pentru o prima familiarizare cu centrul orasului Roma.

www.timeelevator.it - film cu reconstructia Romei din antichitate pana in prezent. Durata: 45 minute