Napoli, 19-23 martie 2011

     Pe 19 martie am plecat intr-o excursie de 5 zile la Napoli, cel mai mare oras din sudul Italiei. O veche zicala, veche de peste 2 milenii, caracterizeaza cel mai bine frumusetea zonei: "Vedi Napoli e poi muori".Un oras plin de contraste: cladiri impresionante, basilici impunatoare, dar, si un oras aglomerat si murdar prin multe locuri.

     Mi-a placut foarte mult amabilitatea oamenilor. Mereu dornici sa te ajute si sa te indrume cu cele mai bune sfaturi. N-am mai simtit raceala pe care uneori am simtit-o in Venetia sau Roma.

     Este un oras accesibil, ne-am cazat la Hotel Ideal, langa Gara Garibaldi, foarte aproape de Via Tribunali, zona centrala a orasului Napoli. Prin oras, de cele mai multe ori, ne-am deplasat pe jos, dar si transportul in comun este ieftin, 1,10 euro pentru 90 de minute.

     In jurul orei 15:00 am ajuns in Napoli, dupa o cursa de aproximativ 1 ora si 45 de minute cu cei de la Blue Air. Pretul unui bilet dus-intors a fost de 26 de euro. De la aeroport, am luat autobuzul Alibus, o cursa ce leaga aeroportul de Piazza Garibaldi, in mai putin de 30 de minute. Pretul unei calatorii este de 3 euro. Intre aeroport si Piazza Garibaldi mai exista o singura oprire, in Piazza Municipio.

     In Piazza Garibaldi era multa forfota, dar am observat si o mare densitate de gardieni publici. In centrul pietei, erau in desfasurare niste lucrari de modernizare, si nu am reperat hotelul nostru de la inceput. Intreband 2 gardieni despre hotelul nostru, unul dintre ei, ne-a indrumat corect, dupa ce si-a consultat GPS-ul de pe telefon. Mi s-a parut foarte frumos din partea ei.

     Hotelul se afla foarte aproape de intrarea in Gara Garibaldi. Ne-am cazat, camera era destul de spatioasa si curata. Desi ne aflam in vecinatatea garii, nu au fost deloc probleme cu zgomotul.

     Ne-am indreptat apoi spre centru, pe Via Corso Umberto, apoi pe Via Duomo pana la interesectia cu Via Tribunali. Aceasta este poate cea mai cunoscuta strada din Napoli, una foarte ingusta pe care circula laolalta pietoni, scutere si masini. Este un adevarat haos, dar nimeni nu este nervos, nu am auzit foarte multe claxoane, fiecare are rabdare, si totul se desfasoara intr-o aparenta ordine. Aici se afla cele mai cunoscute localuri pentru pizza, din Napoli.

     Pe Via Tribunali, la intersectia cu Vico Cinquesanti se afla Napoli Sotterranea, o atractie poate nu foarte cunoscuta, dar care merita cu siguranta cei 9,50 euro pentru un bilet. Un tur de aproximativ 1 ora si jumatate in lumea subterana veche de peste 2000 de ani. Se incepe cu prezentarea unui teatru greco-roman aflat sub un imobil de pe strada Vico Cinquesanti. Ghidul a fost foarte simpatic si a transformat turul intr-o experienta placuta si amuzanta. Apoi, ne-am intors la casa de bilete si am coborat un lung sir de scari pana ce am dat de un impresionant sistem subteran de apeducte dezafectat. Aici, inca de pe vremea grecilor antici, se capta apa in niste imense rezervoare sapate in piatra. Tufa, de origine vulcanica, este tipul de roca in care s-a sapat. Ca intr-un labirint, ne-am plimbat in aceasta lume subterana.

     Aceste rezervoare au fost folosite timp indelungat. Ideea era urmatoarea: la suprafata pe masura ce se construiau noi locuinte, in subteran se extindea acest sistem de rezervoare, pentru ca fiecare casa sa poata avea acces la apa (cu galeata de exemplu, ca intr-o fantana). De-a lungul turului am putut vedea un rezervor de apa exclusiv pentru o familie greaca, sau un rezervor de apa roman, comun pentru 4 familii. Dupa o teribila de ciuma, aceste galerii subterane au fost dezafectate. In timpul Celui de al Doilea Razboi Mondial aceste galerii au fost folosite ca adapost pentru populatie.

     O universitate de profil din Napoli a realizat un experiment: sa demonstreze ca plantele pot creste doar pe baza de lumina artificiala (alternanta lumina / intuneric), temperatura constanta si umiditate in aer, fara a uda pamantul. Aceste conditii sunt respectate in aceste galerii subterane.

     Un alt obiectiv principal din oras este Muzeul National de Arheologie cu o impresionanta colectie de antichitati Greco-Romane. De mare interes sunt mozaicurile, picturile, sculpturile, si multe alte obiecte recuperate din Pompei.

Alte atractii:

  • Castel dell'Ovo
  • Castel Nuovo
  • Palatul Regal
  • Basilica San Francesco di Paola

 

Restaurante in Napoli:

 
 
  • Restaurant Gambrinus.