Istanbul 23-26 martie 2012

     Vineri, 23 martie 2012, la ora 8:00 am plecat spre aeroportul Henri Coanda - Otopeni pentru cursa Turkish Airlines spre Istanbul. Avionul a decolat in jurul orei 10:00 si calatoria a durat o ora. Am aterizat pe aeroportul principal al orasului, Havalimani Ataturk. Vremea foarte buna si temperatura ridicata ne-au indicat ca vor urma 4 zile pline de lucruri interesante in fosta capitala a Imperiului Otoman.

     De la Bucuresti am plecat cu dolari pentru a-i schimba ulterior in lire turcesti. Pe aeroportul Havalimani se gasesc case de schimb valutar la un curs acceptabil pentru a schimba cativa dolari pentru a putea plati transportul in comun: 1.79TL pentru 1$ cu un comision de 4%. Pentru sume mari de schimbat recomand sa aveti rabdare sa ajungeti in centru unde exista cursuri de 1.77...1.79TL pentru 1$ FARA comision.

     Pentru a ajunge la hotel, am luat metroul M1 de la aeroport spre un nod de legatura foarte important al orasului, statia Aksaray. O calatorie cu metroul costa 2TL si se achizitioneaza jetoane de la aparatele Jetonmatik. In aproximativ 30 de minute am ajuns la statia Aksaray. Cu ajutorul GPS-ului am continuat drumul spre Hotel Orient Mintur, un hotel de 3 stele la 10 minute de statia de metrou Aksaray. Conditiile au fost bune, mai ales ca auzisem ca, in Turcia, cazarea la hotel lasa de dorit. Ne-am cazat si apoi am plecat spre centrul vechi, Sultanahmet.

     Pentru transportul public mai exista o varianta pentru achitarea calatoriilor: akbil. Aceasta este o cartela care se poate achizitiona de la chioscurile de ziare si care se poate incarca cu o suma de bani. Avantajele acesteia sunt urmatoarele: in cazul cartelei, calatoria costa doar 1.75TL fata de 2TL la jeton si mobilitatea sporita pentru ca nu mai stai de fiecare data la automat pentru cumpararea unui jeton. La ridicarea cartelei se achita si o garantie de 7TL din care se pot recupera 6TL la returnarea cartelei. in concluzie, akbil-ul se recomanda atunci cand aveti de gand sa circulati mult cu transpotul public.

Ziua 1:

     Din piata Aksaray, pentru a junge in centrul vechi, am luat tramvaiul T1, singurul mijloc de transport necesar pentru a ajunge la principalele obiective turistice. Am coborat la Sultanahmet si ne-am indreptat spre Moscheea Albastra. Era ora 15:30 si accesul vizitatorilor in moschee era restrictionat pentru rugaciunea de dupa-amiaza. Eram in curtea interioara a moscheii si am dat peste un domn care impartea niste fluturasi despre o prezentare a culturii islamice. Prezentarea s-a desfasurat in timpul rugaciunii, la scoala elementare otomana, aflata in apropiere si a durat 1 ora. Prelegerea despre cultura islamica fost foarte interesanta cu multe aspecte inedite despre istoria Moscheii Albastre si a islamismului in general. 

     Dupa prezentare, ne-am intors la Moscheea Albastra pentru o vizita scurta. La intrare, se gasesc pungi de plastic pentru incaltaminte. In moschee se intra numai descaltat. Accesul in centru este restrictionat turistilor pentru a permite turcilor sa se roage in liniste. In tot interiorul se observa faianta albastra de Iznik, de unde si denumirea acestui lacas de cult.

     Ne-am indreptat apoi spre Sfanta Sofia, fosta biserica ortodoxa romano-bizantina, iar din sec. 15 moschee. In momentul de fata, Sfanta Sofia este un muzeu. Primavara, ultima intrare se face la ora 16:00 asa ca am lasat vizitarea acestui monument incarcat de istorie pe zilele urmatoare.

    

     Din piata Sultanahmet se ajunge rapid la Basilica Cisterna, un rezervor gigantic de apa construit de imparatul roman Constantin. A fost apoi marit de imparatul Iustinian pentru a asigura necesarul de apa potabila pentru tot Constantinopolul. Volumul maxim de apa ce se putea depozita aici ajungea la 80 de milioane de litrii de apa. Azi, acest rezervor a fost transformat in muzeu si uneori au loc concerte si filmari. Taxa de intrare este de 10TL.

    

     Seara am cautat un local pentru a gusta din preparate traditionale, otomane si turcesti. Pe baza unui ghid turistic, am ales restaurantul Amedros, in apropiere de Sultanahmet. Am ales un platou meze, un aperitiv cu 7 feluri de gustari reci(humus, pasta de iaurt etc) si pentru felul principal am ales revan kebab, cu carne de miel preparata cu un sos teribil de gustos si caise.

Ziua 2:

    

     Sambata dimineata, ne-am trezit la ora 7:30 si am luat un mic dejun foarte diversificat la hotel. Apoi am plecat la drum, am luat tramvaiul T1 din Piata Aksaray si am coborat la Sultanahmet. Primul obiectiv al zilei a fost Palatul Topkapi, resedinta principala a sultanului, construit de sultanul Mehmed II Cuceritorul, dupa caderea Constantinopolului. Intrarea pentru palat costa 20TL, un audio ghid 10TL iar pentru Harem se mai achita 15TL taxa de intrare si 10TL pentru ghidul audio.

 

     Palatul si Haremul difera cu totul fata de ceea ce eram obisnuit sa vad la resedinta principala a unui fost mare imperiu. Palatul nu sufoca deloc cu luxul excesiv pe care l-am vazut la Versailles, Schonbrunn sau mai apoi la Palatul Dolmabahce. Incaperile sunt simple, foarte racoroase, asta si datorita faiantei albastre de Iznik folosita aproape peste tot. Ca puncte de interes pentru vizitarea Palatului Topkapi recomand: Trezoreria, Sala Armelor (unde se afla si sabia lui Stefan cel Mare), Terasa Imperiala. Sala Tronului era inchisa la momentul vizitei noastre.

     Am plecat de la palat pe la pranz, intrarea in muzeu fiind asaltata de turisti. De aceea, recomand vizitarea Palatului Topkapi cat mai de dimineata. Am luat pranzul si apoi ne-am relaxat pentru jumatate de ora la o frumoasa cofetarie din centru cu baclavale si cafea turceasca. Atmosfera din interior este foarte linistitoare iar personalul este foarte amabil.

     Dupa pranz, ne-am indreptat spre muzeul Sfanta Sofia, unde taxa de intrare a fost de 20TL. Dupa vizita fostei biserici bizantine si moschee otomana ne-am intreptat pe jos spre Podul Galata si Turnul cu acelasi nume.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     La Turnul Galata, am stat 20 de minute la coada si am achitat 12TL de persoana pentru intrare. Turnul dispune de lift pana la etajul 7, iar de acolo se continua urcarea pe scari pentru inca 2 etaje. Pe balconul turnului, deplasarea se face anevoios si, desi se indica sensul de deplasare, unii turisti creaza "ambuteiaje" circuland in sens contrar.

     Din turn, am zarit o terasa foarte frumoasa situata pe acoperisul unei cladiri situate in imediata vecinatate a Turnului Galata: Terasa Konak. Dupa ce am coborat, ne-am indreptat spre aceasta unde am luat cina de sambata seara. Preturile au fost un pic mai mari, dar amplasamentul a meritat.

Ziua 3:    

     Duminica, am luat tramvaiul T1 pana la capat, statia Kabatas. De aici, am mai mers 5 minute si am ajuns la Palatul Dolmabahce, noua resedinta a sultanului construita in secolul al XIX-lea de sultanul Abdul Mecit, cu multe influente occidentale. Bineinteles ca si acest nou palat dispunea de un Harem. pentru vizitarea palatului si a haremului, taxa de intrare este de 40TL iar intrarea in palat se face doar cu ghid la intervale de circa 10 minute. Palatul Dolmabahce este diferit total de palatul Topkapi, seamana cu palatele occidentale dar ce m-a impresionat au fost incaperile foarte mari si cantitatea foarte mare de cristal de Bohemia folosit pentru decorarea interiorului (candelabre, balustrade scari etc).

     Ne-am indreptat apoi spre Muzeul Militar. In drum am trecut pe langa stadionul lui Besiktas (aflat chiar vizavi de Dolmabahce) si prin Parcul Makca. Aici, am zarit o frumoasa terasa, Fua, unde am luat pranzul si mi-am potolit setea cu un suc de rodii. Un suc excelent si daca sunteti in Istanbul va recomand sa il incercati cat mai des.

     Am ajuns si la Muzeul Militar, taxa de intrare este de 4TL iar pentru accesul cu camera foto se mai achita 8TL. In fiecare zi, de la ora 15:00 are loc un recital al formatiei Mehter, fanfara militare otomana. Reprezentatia dureaza 1 ora si are loc in sala de spectacole a muzeului. Muzeul se inchide la ora 17:00 si nu am apucat decat fugitiv sa trec prin el. Pentru a-l vizita cum trebuie recomand ca 2-3 ore.

     Ne-am intors la Kabatas si ne-am luat bilete la o croaziere de 1 ora si 30 de minute pe Bosfor. In martie, pe apa este foarte frig si recomand o echipare corespunzatoare. Printre obiectivele care se pot observa de pe vapor: Palatul Dolmabahce, Muzeul Naval, Palatul Yildiz, Podul Bosfor, Fortareata Europei(Rumeli Hisari), Fortareata lui Baiazid (pe partea asiatica, Anadolu Hisari) si Palatul Beylerbeyi.

     Pentru masa de seara, ne-am intors in Sultanahmet si ne-am oprit la Restaurantul Pasha. Recomand Imam Bayildi, o specialitate otomana de vinete umplute. Dupa masa, ne-am retras la un joc de sah si o narghilea.

Ziua 4:

   

    Luni, in ultima zi, am trecut pe la apeductul Valens folosit de romani la alimentarea orasului cu apa proaspata din Padurea Belgrad, apeduct folosit pana in sec. al XIX-lea.

   Am vizitat si Moscheea Suleymaniye, cea mai frumoasa moschee din Istanbul, construita de marele arhitect din sec. XVI, Sinan.

     Ultimul pe lista de luni a fost Grand Bazaar, un imens targ cu stradute intortocheate si multi comercianti dornici sa faca vanzare. Foarte multi din turci stiu si romana.

 

     Masa de pranz am luat-o la terasa Cozy, situata pe acoperisul cladirii, cu o vedere superba asupra Moscheii Albastre si a Pietei Sultanahmet.

     Am revenit la hotel, ne-am luat bagajele si ne-am indreptat spre aeroport. Multumesc Silvia, Andrei si Elena pentru 4 zile impresionante in marele Istanbul.