1 Mai la Baile Olanesti

     In acest an, ziua de 1 mai a picat intr-o sambata. Fiind dornici de putina odihna si relaxare, am decis sa petrecem un weekend prelungit departe de capitala. Marea, muntele se anuntau a fi luate cu asalt de turistii. Cu vreo 3 zile inainte am decis sa mergem la Baile Olanesti. Dupa o cautare amanuntita, am gasit o pensiune tare frumoasa, Casa Vanatorilor.

    Statiunea Baile Olanesti ocupa primul loc printre statiunile balneoclimaterice din Romania in ceea ce priveste numarul de izvoare, debitul total zilnic al acestora, ca si varietatea compozitiei si a concentratiei apelor minerale.    

      Baile Olaneşti, perla a staţiunilor romanesti, este situata în Nord-Estul Olteniei, jud.Valcea, la o distanţă de 18 km. de Rm. Valcea si la o altitudine de 450 m, intr-o zona de coline cu paduri de foioase. Spre nord si vest este inchisa de crestele calcaroase ale masivului Capatanei: Candoaia (1494 m), Stogul (1494 m), Caprareasa (1799 m), Vanturarita (1873 m) si Gera (1885 m).

     Statiunea Olanesti are un climat placut, cu influente mediteraneene, caracterizat prin ierni blande si veri racoroase, cu temperatura medie de +9 grade C, precipitatii moderate si nebulozitate scazuta. 

     Factorii naturali de cura, şi anume factorul climatic, relieful variat şi factorul hidromineral, ce consta in cele peste 35 surse hidrominerale (30 izvoare şi 5 sonde ), dau posibilitatea tratarii la Olanesti a unei palete largi de afecţiuni.

    Vineri dimineata, dupa ultimele verificari, ne-am urcat in masina si am plecat spre Autostrada A1, spre Pitesti. Era ora 9:00 si centrul orasului era destul de aglomerat.

     Din Ramnicu Valcea, am mers pe strada Stirbei Voda, iesirea ce duce spre Baile Olanesti. Dupa aproximativ 15 km ajungem la destinatie, o pensiune retrasa, pe malul raului Olanesti, inainte de intrarea in statiune. Oamenii de la Casa Vanatorilor au fost foarte primitori si, dupa o masa calda, am decis sa inspectam imprejurimile.

 

 

 

     Pentru cei cazati la Casa Vanatorilor se ofera biciclete MTB gratuit. Am ales doua biciclete, le-am evaluat din privire, am umflat rotile si am pornit spre centrul statiunii. Dupa 2 km, am constatat ca bicicleta aleasa de mine avea probleme serioase la deraiorul spate. La hotelul Olanesti, ne-am oprit pentru a repara schimbatorul si pentru a ne interesa de piscina cu apa sulfuroasa. Programul este: 10:00 - 15:00. In statiune, langa Parcul Central s-a construit o baza de tratament moderna dar care nu fusese inaugurata la momentul vizitei noastre. Mi s-a spus ca la inceputul lui iunie, baza de tratament va fi deschisa publicului doritor de relaxare si tratament cu ape sulfuroase.

 

     A doua zi, cautand pe Internet alte atractii din zona, am hotarat sa mergem spre Sanatoriul 1 Mai, spre vila lui Ceausescu. Cum vii dinspre Ramnicu Valcea spre Baile Olanesti, treci de pensiunea Casa Vanatorilor si la un moment dat se face un drum pe stanga. O sageata indica drumul spre Sanatoriul 1 Mai.

     Dar spre surpriza noastra, am constatat inca o data, talentul autohton in turism: "Palatul Olanesti este inchis pentru vizita pe o perioada nedeterminata". Pacat, am inteles ca pana de curand accesul a fost permis.

     Intorsi la pensiune, am facut focul, am pregatit carnea si ne-am bucurat de gratarul de 1 Mai. Foisorul de lemn pozitionat langa raul Olanesti a garantat succesul celei de-a doua parti a zilei de sambata.

INFORMATII UTILE: 

Casa Vanatorilor, Baile Olanesti, Valcea

cost

3

camera

4

personal

3.5

atmosfera

4

amplasament

4.5

TOTAL

3.8

 

Centru de cazare, Baile Olanesti

 

 

 

 

 

cost

3

camera

4

personal

3.5

atmosfera

4

amplasament

4.5

TOTAL

3.8