Inceput de septembrie la Dubova

     Pentru primul sfarsit de saptamana din septembrie, alaturi de o mare parte a grupului din Corfu, am ales ca destinatie Dubova. O zona mai putin cunoscuta celor din Bucuresti, dar care va va cuceri prin farmecul aparte, odata ce treceti de Orsova. Pentru a ne bucura cat mai mult de aceasta iesire, am stat 2 nopti si am plecat de vineri dimineata.

     Ruta aleasa a fost urmatoarea:

  • Bucuresti - Pitesti (A1) - Slatina (E574) - Craiova - Drobeta (E70) - Orsova - Dubova (DN 57)

     Drumul a fost liber, dar extrem de lung. Iar situatia cea mai neplacuta este ca intre Drobeta Turnu-Severin si Orsova se lucreaza la reabilitarea drumului. In consecinta, in cel putin 6 locuri se circula pe un singur sens de mers si se pierde extrem de mult timp la semafoare. In mod ideal, de la Bucuresti pana la Drobeta Turnu-Severin ar trebui sa se faca cam 4 ore, iar din Orsova pana la Dubova aproximativ 45 de minute. In realitate, sub 6 ore este imposibil de ajuns.

     Dar dupa ce treci de Orsova, uiti de neplacerile cauzate de drumurile patriei...defileul Dunarii iti taie rasuflarea, iar drumul auto foarte bun continua sinuos catre localitatea Dubova. Aici ajungem la destinatia noastra, Pensiunea Melba, o frumoasa pensiune construita pe malul golfului Dubova, unde ne-am cazat pentru 2 nopti.

     Înscrisa în portofoliul turismului rural la categoria de confort 4 margarete, are o capacitate maxima de 20 persoane ( in 10 camere duble).

     Pensiunea are in dotare un restaurant propriu clasat la 4 stele, cu o capacitate pentru 40 de persoane unde puteti oricand servi mancaruri cu specific pescaresc si traditionale romanesti.

     Am rezolvat rapid formalitatile de cazare: camera spatioasa, frumos mobilata si foarte curata m-a multumit pe deplin. Am iesit repede pe ponton pentru a ne bucura de a doua jumatate de zi ce mai ramasese. Cativa dintre noi au decis sa incerce schiul pe apa. Apoi am plecat in doua reprize cu barca sa vizitam atractiile locale: 

     Golful raului Mraconia - Cazanele Mici:
  • Sfânta Mănăstire Mraconia - numele inseamna apa intunecata sau loc ascuns; actuala manastire a fost ridicata dupa Revolutie si arata exact ca originalul, care dateaza din secolul 16, insa a fost inghitit de ape la construirea hidrocentralei. De la vechea manastire s-au mai pastrat usile imparatesti si o candela.
  • Tabula Traiana - lespede uriasa de piatra pe care sunt reprezentati doi delfini si un vultur, dateaza de acum 2.000 de ani, fiind creata de romani pentru a comemora trecerea Dunarii in primul razboi dacic. Tabula a fost ridicata 33 de metri pentru a fi vizibila si dupa constructia hidrocentralei Portile de Fier.
  • Chipul sculptat in stanca a lui Decebal - replica romaneasca a venit acum zece ani, cand fundatia Constantin Dragan a finantat o imensa sculptura in piatra a chipului regelui Decebal (38 metri inaltime). Infiltratiile au afectat nasul si mustata statuii, care au fost refacute cu ciment.

     Zona Cazanelor Mari:  

  • Pestera Ponicova - in care se poate intra cu barca, daca apa este suficient de inalta. Daca nu, pestera poate fi vizitata si de pe uscat, din satul Dubova dupa o drumetie de aproximativ 3 ore, dupa spusele localnicilor.    
  • Grota Veteranilor - din desisul verde iese un podet de lemn care duce spre grota. Acum trei secole era folosita drept fortareata, iar soldatii trageau cu tunul spre vasele turcesti care nu voiau sa plateasca taxele de trecere. Mai nou se organizeaza un tur ghidat, contra cost - 4 lei.

     Duminica, vremea a fost superba. Razele calde de soare ne-au permis sa ne bucuram de toate sporturile acvatice ce sunt oferite de pensiunea Melba (contra cost). Am incercat flat-urile si banana. Turele au fost extraordinare.

     Pana acum 20 de ani, turismul era aproape inexistent in aceasta zona de granita. Astazi, si cu ajutorul fondurilor structurale europene, au aparut numeroase pensiuni in zona Cazanelor Dunarii. Preturi si servicii dupa posibilitati. Pentru cei ce vor sa beneficieze de un pachet complet de servicii turistice, merita sa incerce pensiunea Melba: conditii excelente de cazare (4 margarete) si posibilitati multiple de divertisment - tenis de masa, fusball, piscina proprie, diverse sporturi acvatice, excursii pe Dunare.Toate contribuie la o vacanta excelenta petrecuta intr-un loc ce constituie o alternativa la alte zone turistice saturate.

 

INFORMATII UTILE:

www.pensiunea-melba.ro  - informatii si preturi, pensiunea Melba.

http://life.hotnews.ro - ghid de calatorie pentru zona Dubova.

 

<p style="text-align: justify; padding-left: 30px;">&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; Am rezolvat rapid formalitatile de cazare: camera spatioasa, frumos mobilata si foarte curata m-a multumit pe deplin. Am iesit repede pe ponton pentru a ne bucura de a doua jumatate de zi ce mai ramasese. Cativa dintre noi au decis sa incerce schiul pe apa.</p>
<p style="text-align: justify; padding-left: 30px;">&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; Apoi am plecat in doua reprize cu barca sa vizitam <strong>atractiile locale</strong>:<strong>&nbsp;</strong></p>